onsdag 28. september 2011

Saftige grovbrød


Her er en oppskrift på kjempegode grovbrød. De er saftige, smaker godt og holder seg lenge. Oppskriften er til 3 store brød.

Du trenger:
Deig 1:
75 gram havrekli
75 gram solsikkekjerner
75 gram gresskarkjerner
75 gram linfrø
50 gram store havregryn
200 gram sammalt hvete, grov
200 gram sammalt rug, grov
9 dl kaldt vann

Bland alt og la det stå i minst 2 timer slik at frøene blir bløte og fester seg lett til deigen.

Deig 2:
2 dl vann
1-2 ss maltekstrakt (honning eller sirup)
1-1,5 ss havsalt
25 gram fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
950-1000 gram hvetemel

Bland begge deigene i en kjøkkenmaskin. Ha i melet til slutt, litt og litt til du får en gjevn og seig deig. Kjør maskinen først på lav styrke i noen minutter før du etter at alle ingrediensene er i, lar den gå på høy hastighet i 5 minutter.
La deigen heve i 1,5 time (minst) gjerne over natten i kjøleskapet.

Ha deigen på kjøkkenbenken med litt mel og bak ut 3 brød. Ha dem i smurte brødformer, pensle dem med vann og strø på litt korn. La brødene etterheve i ovnen i 30minutter på 50 grader. Øk varmen etter 30 minutter til 180 og la steke til de er ferdige. (Mine stekte ca 40 minutter).

2 kommentarer:

  1. Fantastisk flotte brød! Takk for oppskriften!
    Turid

    SvarSlett
  2. Hei. Fin oppskrift, men gjær og salt sammen er vel ikke ett bra utgangspunkt for en vellykket bakst med gjær!

    SvarSlett