tirsdag 15. november 2011

Tradisjonell finnbiff


Finnbiff er festmat for meg, selv om jeg som en ekte finnmarking like gjerne spiser det til hverdags. Hemmeligheten til god finnbiff er enkel; la gryta puttre lenge nok slik at kjøttet blir mørt og "smelter" i munnen.


Til 2-3 posjoner trenger du:
4-500g reinskav
5-6 sjampinjong
2 sjarlottløk
1-2 dl fløte
1-2 dl vann
2 ss rømme eller creme fraiche
2-3 ss hvetemel
1/4 ts tørket timian (evt. en kvast)
salt (ca 1/2- 1 ts)
nykvernet pepper
1-2 ss soyasaus
Smør til steking

Krydre kjøttet med salt og pepper og stek det på høy varme i en stekepanne i 2-3 omganger. Reinskav trenger ikke tines, det kan du steke selv om det er frosent. Bare husk å ha lite kjøtt i pannen om gangen, ellers blir det kokt og ikke stekt. Fryst kjøtt avgir mye fuktighet.

Etter en omgang steking, har du i 1/2 dl vann og lar det koke opp. På den måten får du med den gode krafta som blir igjen i stekepanna. Ha kjøtt og vann/kraft over i en kjele. Strø over litt mel etter hver omgang. Stek alt kjøtt og avslutt med litt vann i pannen som koker opp.

Når alt kjøttet er stekt, steker du sopp og sjarlottløk på middels varme et par minutter. Ha det over i gryta sammen med fløte, rømme og soyasaus og kok opp.

La gryta småkoke på lav varme i 30min-1 time. Jo lenger den får puttre, jo mørere blir kjøttet, men det er viktig at gryta ikke koker, bare puttrer. Ha i timian mot slutten og smak til med salt og pepper.

Tips: Når finnbiffen står og puttrer, fordamper litt væske og sausen blir tykkere. Da kan du ha i litt melk eller vann. Har du en tynn saus, kan du blande like deler smeltet smør og hvetemel som du har rett i gryta. Kok opp. (prøv først med 1 ss mel og smør, sausen blir fort tykk).

Server gjerne med potetmos eller kokte poteter, rørte tyttebær og grønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar