fredag 6. mai 2011

Enkel focaccia

Foccacia er godt tilbehør til det meste. Brødet er enkelt og raskt å lage og du finner det alltid på tapasbordet. Det passer også godt til alle typer supper, gryteretter eller bruk det til smørbrød.
Du trenger:


5 dl lunket vann
2 ss olivenolje
1/2 ss sukker
11 dl hvetemel
50 g gjær (en pakke fersk eller tørr gjær)
1 ts salt
oliveolje til å ha over brødet (ca 0,5 - 1,5 dl.)
flaksalt (maldon salt) til å drysse over brødet

Rør sammen lunkent vann, olje, hvetemel, tørrgjør og salt til en tykk "grøtaktig" deig. Dekk bakebollen med plastfilm og sett til heving i ca 30 min. ta deigen over i en liten, litt høy langpanne eller bruk en stor rund form 28 cm i diameter, dekk bunnen med bakepapir eller smør formen med olje eller smør.
Dekk til og sett til heving i ca 30 min.
Dryss over flaksalt og god olivenolje. Stikk hull i brødet med fingrene slik at salt og olje fordeler seg ned i brødet.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i 20-30 min.
Tips: du kan gjerne tilsette  urter i deigen eller strø over for en litt mer spennende smak. (eks. timian og/eller rosmarin (fersk eller tørket)
evt. kan du stikke små tomater eller steinfrie oliven ned i hullene. Det smaker også godt om du har i grovhakkede soltørkede tomater.
Skal du lage focaccia til mange kan du bruke denne oppskriften:
10 dl vann
50 g gjær
20 dl  mel
1 ts salt
 6 ss olivenolje
1 ss sukker
Ha over olje, flaksalt og evt. rosmarin.

1 kommentar:

  1. Prøvde denne forleden, ble luftig og kanongod! Har du godt tips til oppbevaring? Tenkte å lage til dåp neste helg, og da må eg lage dagen i forveien.

    SvarSlett