torsdag 13. oktober 2011

Brun lapskaus


Denne retten vekker barndomsminner!
Vi fikk alltid god mat på bordet hjemme når jeg var liten og etterhvert ble vi ganske kresne. Det endte med at vi en gang kom til å klage på den hjemmelagede middagen vi fikk servert, noe som resulterte i at vi ble straffet med brun lapskaus på boks ved neste måltid. Siden den gang har jeg lært å sette pris på hjemmelaget mat og gode råvarer.

Du trenger:
ca 600g reinskav eller ca 1kg buljongkjøtt (du kan bruke oksekjøtt)
evt. 2 buljongterninger
4 ss smør og 4 ss hvetemel til brun saus
(evt. 1-2 poser brunsaus om du ikke gidder lage selv)
ca 1,5 liter vann
8-10 poteter
3-4 gulrøtter
1 liten kålrabi
1 purreløk

Start med å koke kjøtt. Ha kjøttet og salt i vannet og la koke.
Bruker du buljongkjøtt: (med bein) må det koke 1-2 timer før det blir mørt. Da kan du tilsette et laubærblad, en kvast timian og 5-6 einebær for smakens skyld. Når kjøttet er kokt, tar du det ut av kjelen og skjærer det i mindre biter.
Bruker du reinskav: kok kjøttet i ca 30minutter.
 Dersom du har tenkt å lage sausen selv, kan du ha i buljongterninger, om ikke, lar du være.
Kutt alle grønnsakene i terninger og ha i gryta sammen med kjøttet.

Lag brun saus:
Ha 4 ss smør i en stekepanne eller jerngryte. Når det skummer, har du i 4ss mel og rører godt mens du har på middels varme. Meljevningen vil bli brun sakte men sikker. Her må du ha vifta på fullt og tålmodiget. Vent til fargen blir sjokoladebrun, før du raskt har blandingen rett i gryta. Det vil frese og bruse litt i gryta, da blandingen er veldig varm. Pass på!

Dersom du ikke lager sausen selv kan du bruke ferdiglaget brunsaus fra fryseren din eller posesaus. Da har du innholdet rett i gryta.

Spe på med vann om nødvendig og la koke sammen med grønnsakene til grønnsakene er møre.

Server med flatbrød og tyttebær!

2 kommentarer:

  1. Hva menes med buljongkjøtt? To poser brun saus????

    SvarSlett
  2. Buljongkjøtt er reinkjøtt i store biter med bein. 2 poser brunsaus, kun pulver, ikke væske.

    SvarSlett