søndag 10. april 2011

Verdens beste kake - KvæfjordkakeKvæfjordkake er en kake med marengs, vaniljekrem og mandler. Kvæfjordkake ble i september 2002 kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere. I kåringen deltok også marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.
Opprinnelsen til Kvæfjordkake er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet. Sammen med søsteren drev hun Cafe Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner. Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaken fikk da navnet Kvæfjordkake.
Kvæfjordkake har en egen venneforening kalt Kvæfjordkakas venner. Foreningen arbeider for å promotere kaken, men også for å sette fokus på verdiskapning i distrikter.


For en uke siden hadde mannen i huset bursdag og kakebaking sto for tur. Jeg prøvde meg på verdens beste, som ble perfekt (etter andre forsøk)!

Kjempegod marengskake med godt fyll og sprøe mandler.Fyll:
1 pakke (5 dl) Piano Vaniljekrem eller piano romkrem
2 dl TINE Kremfløte
2 ts vaniljesukker

Begynn gjerne med fyllet. Ha vaniljesukker i kremfløten og pisk stivt. Bland forsiktig i vaniljekremen og sett fyllet i kjøleskapet.

Bunn:
150 g Romtemperert smør
125 g sukker
150 g hvetemel siktet
1 ts bakepulver
5 eggeplommer
5 ss TineMelk Hel


Rør smør og sukker stivt og hvitt slik at all sukkeret er oppløst. Ha i hvetemel, eggeplommer, bakepulver, og melk vekselsvis og bland til en seig deig.
Smør deigen ut over en langpanne.


Marengs lag:
5 eggehviter
180 g sukker
100 g hakkede mandler

Pisk eggehvitene stive og ha i litt og litt sukker. Pisk så lenge at marengsen blir helt stiv slik at du kan snu bollen på hodet uten at marengsen faller ut.
Smør marengsen på bunnen og ha hakkede mandler over. Stek på 175g i ca 25 grader.

Del kaken i to på midten. Legg den ene delen med marengsen ned på et kakefat. Ha over alt fyllet og legg den andre delen over med marengsen opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar