søndag 10. april 2011

Gourmet pizza


Min favorittpizza over alle pizza er denne, uten tvil! Oppskrift er hentet fra en av kokebøkene til Øyvind Hjelle. Dette er en chunky italia-style pizza med tynn og sprø bunn som alle matgladebare må elske.
Oppskriften er til to pizza. Selv om vi bare er to voksne hjemme, lager jeg alltid deig til to pizzaer for vi spiser nesten opp en hel på en kveld og får alltid lyst på en ny en ganske snart. Deigen har jeg hatt en uke i kjøleskap og den funker like fint.Handleliste til 2 pizza:
750g hvetemel, 25g gjær, salt, pepper, god olivenolje, 5 fedd hvitløk, hakket chili på glass (Sambal Olek eller Blue Dragon (ica)), 1 løk, 1 ss tomatpurè, 1 boks tomater eller 300g ferske, sukker, fersk basilikum og evt. timian eller rosmarin, 300g Norwegia, 100g Parmesan, 50g Gorgonzola, 1 neve calamata oliven (kjøp ferske og ikke de på glass), 10 skiver Parmaskinke og Ruccolasalat.

Pizzadeig:
750g hvetemel
0,5 liter lunkent vann
25g gjær
2ts salt
3-4 ts olivenolje

Pizzadeigen lager du helst dagen før, evt. min. 3 timer før bruk.

Ha lunket vann i en stor bolle og rør ut gjæren og med en ballongvisp. Ha i saltet og melet, litt og litt om gangen. Når deigen blir tykk og klissete, må du jobbe den klumpfri med hendene. Dette gjør du på benken, det tar 3 minutter. Rør inn olivenoljen til slutt.
Sett deigen til heving i kjøleskapet.

Pizzasaus:
1 løk
3 hvitløksfedd
6-7 ts olivenolje
1 ss tomatpurè
1 boks hakkede tomater eller 300g skålede finhakkede tomater
1 ss sukker
2 ts salt
grov, svart pepper
1 kvast timian eller rosmarin (kan sløyfes, erstattes med tørket)
1 neve basilikumblader (viktig!)

Sjær løken i fine terninger. Skrell hvitløken og snitt dem så fint du klarer. Ha 6-7 ss olivenolje i en kjele og fres løken og hvitløken til den blir blank. Ha i tomatpurè, tomater og sukker (sukkeret nøytraliserer syren i tomatene) og la alt koke på svak varme i ca 15 minutter. Jo lengere den koker, jo søtere blir den og sausen smaker mindre rå tomat. Smak til med salt og pepper mot slutten. Ha så i timian/ rosmarin og hakkede basilikumblader mot slutten av koketiden.

Når pizzadeigen er ferdig hevet, sett ovnen på 250g. La stekeplata stå i ovnen, den skal nemlig være varm når du legger deigen på. Da starter du stekeprosessen allerede før pizzaen er i ovnen. På denne måten unngår du at deigen setter seg fast i stekeplata og pizzabunnen blir gylden og sprø. (Altså; Ingen bakepapir eller smøring av stekeplata, trust me)

Legg godt med mel på benken del deigen i to. Begynn å forme deigen med hendene, ikke bruk  kjevle med det samme, men jobb litt med deigen for hånd først. Trykk deigen ut til firkant form og vent noen minutter, etterhvert kan du kjevle deigen slik at den passer til langpanna (evt. rund om du heller vil det). Deigen skal være ca 1/2 cm.
Når ovnen er varm og deigen ferdig kjevlet, løfter du bunnen over på plata etter beste evne. Du kan gjerne kjevle litt på brettet eller trykke deigen utover litt etter at du har lagt den på det glohete stekebrettet.

Ha over pizzasausen (halvparten av den gode sausen du nettopp laget), norwegiaost, parmesan, gorgonzola, oliven og parmaskinke i denne rekkefølgen. (Mange tror de ikke liker gorgonzola, men la de få smake, det er supergodt! Du kan evt. ha det på kun den ene halvdelen).

Stek pizzaen på nederste hylle ved 250g i ca 15 minutter. (slå av vifta/varmluften etter 10 minutter)

Istedet for slapp rømmedressing, anbefales pizzaolje som smakfullt tilbehør til pizzaen. Denne lager du enkelt:
7ss god olivenolje
1 presset hvitløksfedd
2 ts hakket chili på glass (sambal olek eller blue dragon- det selger de på butikken)

Ha olivenoljen i en liten skål. Press hvitløksfeddet oppi.  Ha så i 2ts hakket chili og bland godt.

Server med frisk ruccola og gjerne en god flaske rødvin!
Jeg anbefaler en italiensk flaske (eller to) med Barbera d`Alba fra produsenten Fenocchio i Piemonte

1 kommentar: