onsdag 10. august 2011

Maki med laks, avokado og chilisaus


For første gang har jeg prøvd meg på hjemmelaget maki, med hell! Disse var fantastisk gode. At en sushikokk trenger 7 års utdanning må være tull...Du trenger:
- 250 g Sushi ris
- Ris eddik (Blue Dragon eller annen)
- 2ss sukker
-4 dl kaldt vann

- laks
- 3 ss ristede sesamfrø (rist i stekepanna på sterk varme et par minutter)
- 2-3 ss chilimajones (se oppskrift lenger ned)
- bambusmatte
- litt wasabi
- 1- 1/2  pk nori (tangflak- Blue Dragon)
- 1/2 avokado
- syltet ingefær
- soya saus

Sushi ris:
- 250g Blue Dragon Sushi ris
- 4dl vann
- 2 ss riseddik
- 2 ss sukker

Skyll 250g ris til vannet er klart. La risen deretter stå i kaldt vann i 20 minutter. Skyll risen en siste gang før du har det i en gryte med 4 dl vann. Kok opp og la risen koke i 10minutter med lokk til vannet er absorbert. Ta risen av platen og la den kjøles ned.
Bland 2 ss riseddik (jeg har brukt blue dragon) og 2 ss sukker til sukkeret er oppløst og bland i risen.

Chilimajones med sushi-vri:
Like deler majones og sweet chili saus. (2-4 ss av hver)
smak til med litt tørket, finmalt eller fersk chili, litt paprikapulver, ingefærpulver, salt, pepper, sitronsaft og ørlite wasabi.

Hvordan rulle maki: Til å lage maki trenger du en bambusmatte, en trespatel og en bolle med vann.
Legg et lag plastfolie over bambusmatten slik at du ikke skitner den til. Legg et tynt lag ris i en firkant (ca 15x15 cm) oppå før du legger et lag tang over. Tangen skal være ca like stor som riskvadraten. Legg fyllet (laks, avokado og chilimajones) i en stripe ved den ene enden. Start og rulle fra den siden du la fyllet på. Rull og "trykk" med et bestemt og fast trykk slik at risen kleber og makien blir fast. Det er viktig at makien blir fast slik at den ikke faller fra hverandre. Pass godt på i skjøten.
Strø over ristede sesamfrø og skjer med en skarp kniv i passe store biter. (jeg foretrekker å lage 8 biter av en makirull) Bruk den skarpeste kniven i skuffa og tørk kniven/ skyll i kaldt vann mellom hver skive du skjærer. Pynt med vårløk.

Legg makiene på et fat og server med syltet ingefær, soyasaus og wasabi.

Sushien serveres helst romtemperert

Dersom du aldri har laget maki, kan du ta en titt på denne (link) videoen på youtube, der ser du hvordan du ruller maki.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar