søndag 29. januar 2012

Enkel Bearnaise


Denne sausen kan du lage mens biffen hviler, du vet vel allerede at alt kjøtt du steker, bør hvile noen minutter slik at det blir saftig og mørt.
Det finnes mange måter å lage bearnaise saus på, og jeg har tidligere lagt ut oppskrift på en litt syrligere variant som er laget på en litt annen måte.
Denne teknikken er enkel, men du må følge godt med på sausen for den vil skille seg og bli en trasig suppe dersom temperaturen blir for høy. Denne oppskriften holder til ca 4 personer.


Du trenger:
-200g smør (ja så mye, men det er vel ikke så ofte du skal lage bearnaise fra bunnen?)
- 2 ts finhakket sjarlottløk
- 2 ts finhakket estragon (frisk)
- 2 eggeplommer
- 2 ts dijonsennep

Slik gjør du:Skjær smøret  i terninger og legg det til sides.
Hell ca 50g varmt vann i sausnebbet slik at det blir varmet opp, da holder det bedre på varmen ved servering.
Kok opp sjarlottløk, estragon og edikk i en liten kjele. Ta kjelen til side og pisk inn eggeplommer og dijonsennep. Sett gryta over varmen igjen og rør godt. Nå skal eggeplommene tykne. Her er det viktig å være forsiktig og bruke svak varme.
Når eggeplommene har tyknet, ha i smøret, litt etter litt. Hold igjen på litt av smøret, for det kan du bruke dersom sausen sprekker.
Varm sausen under stadig omrøring til den tykner. Ta den så av varmen og hell den direkte på sausnebbet.
NB. Sausen må serveres straks, evt. holdes varm i 1 minutt under omrøring.

Det viktigste du tenker på når du lager bearnaise er å ikke bruke for høy varme, da vil fettet i smøret skille seg fra eggene og du får en klar og ekkel saus.
Dersom du ser at sausen begynner å sprekke/skille seg, kan du ha i litt kaldt smør, er du rask, kan du redde sausen. Dersom du ser du får for høy varme i gryta, ta den av plata og sett den i kaldt vannbad.

Lykke til :)

3 kommentarer:

  1. hvor mye eddik skal være i ?
    Hilsen meg som må ha alt inn med teskje ;)

    SvarSlett
  2. Hva skal man koke opp sjalottløken i? Vann? Takk :)

    SvarSlett