Dette er en fantastisk fiskerett som fortjener å komme fram i lyset. Da jeg hadde ukeshandel i forrige uke kom jeg over fersk røkt torsk og endret straks middagsplanene. Jeg fikk vann i munnen og begynnte å drømme om røkt torsk med gulrotstuing, og jeg må si: jeg ble ikke skuffet!
Til 2 posjoner trenger du:
- ca 3-400 g røkt torsk (spør i ferskvaredisken)
- 4-6 poteter (eller så mange dere spiser)
- 4 gulrøtter
- 1/2 liten purre
- 2 ss mel
- 2 ss smør
-ca 2 dl melk
-salt og pepper
- evt. litt muskat
Begynn med å sette potetene på kok i lettsaltet vann.
Skrell gulrøttene og del dem i passe store biter.Vask og rens purre og del dem i tykke skiver. Kok gulrot og purre møre i lettsaltet vann.
I mellomtiden lager du hvit saus til gulrotstuingen: Smelt smør i en kjele. Når smøret er smeltet tar du kjelen av platen og rører inn mel til du får en jevn blanding. Ha i litt melk mens du setter kjelen på platen igjen. Nå rører du godt mens du heller i melken, litt og litt. Dersom du har i all melken med det samme, er det lett å få kulmper. Ha derfor i ca 1/2 dl og rør til alt er jevn over middels-sterk varme. Når røra er jevn, ha i mer melk. Fortsett slik til du har en jevn saus.
La stuingen puttre på svak varme i 5-10 minutter.
Tips: Dersom du synes hvit saus er vanskelig, kan du varme opp melken før du har den i meljevningen, da blir det enklere å få en glatt saus.
Ha i gulrøtter og purre før du smaker til med salt og pepper. Noen liker å ha i litt muskat.
Ha evt i mer melk om stuingen blir for tykk. Den skal være tykkere enn vanlig saus, men ikke grøtete.
Stek fisken i stekepanna på middels varme til den flaker seg. Ca 3-4 minutter på hver side. Begynn med skinnsiden. Ha gjerne over litt pepper.
Nb. Røket fisk kan være veldig salt, så vær forsiktig med saltet!
Når jeg lager slik gulrotstuing bruker jeg først litt ( ca 1/2 parten av den samlede væskemengden )
SvarSlettkokekraft fra gulerøtten, så melk. Aldri klupmer og bedre smak !
Ellers så er dette virkelig godt !!!!
( Mern jeg koker fisken jeg da )
Dette lagde jeg i dag.... YUM!!!!! Går inn i favorittlista mi! :)
SvarSlettom gulrotstuing [erte å makkaronistuing]
SvarSlettuten sukker ingen... hilsen finnmarking
Tusen takk for tipset. Så enkelt. Så godt.
SvarSlett