onsdag 28. mars 2012

Etefritt brød med valnøtter og honning


Om du ikke har bakt eltefritt brød (No knead bread) ennå, anbefaler jeg deg å sette en deig i dag! Det er det enkleste du kan bake og noe av det beste. Dette brødet passer godt til oster, tapasbordet eller til sandwichen.
Jeg bakte en grov variant (2/3 grovt mel) som smaker kjempegodt enda på 3.dagen.
Nb. deigen skal heve i 18 timer.  Deigen rører du bare sammen kvelden før.



Du trenger:
- 1/4 ts tørrgjær
- 1 1/2 ts salt
- 500g mel (jeg brukte 300g sammalt hvete og 200g hvetemel)
- 100g honning
- ca 100g hakkede valnøtter
- 4,5 dl vann

Slik gjør du:
Bland sammen honning og vann til alt er løst opp. Ha i tørrgjær og salt og rør litt før du har i melet og nøttene. Rør sammen med en sleiv og sett deigen til heving på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Her er deigen klar til heving.
Etter 12-18 timer på kjøkkenbenken, er deigen klar for å bakes ut. Da ser deigen slik ut:



Ha godt med mel på et bakepapir og ha deigen over. 
Du ser på deigen at den har fått fin struktur etter mange timer heving.
Nå bretter du deigen 4 ganger, en gang fra hver side. Omtrent slik:
brett fra oven
så fra høyre



så fra undersiden
slik fortsetter du å brette 4-6 ganger.
Nå er deigen klar til å heves i 2 timer på kjøkkenbenken

Da gjør du bare slik: Setter bakebollen oppå deigen.


La deigen heve i 2 timer. Etter 1,5 time, setter du ovnen på 250g. Samtidig setter du inn en jerngryte eller en annen gryte som tåler høy varme. Det er viktig at gryta har lokk. 
Når gryta har stått inne i ovnen i 30 minutter er deigen ferdig hevet og gryta gloende varm. Ta gryta forsiktig ut av ovnen og legg deigen forsiktig over i gryta.

Ha på lokk og stek i 30 minutter på 250g.
Etter 30 minutter tar du av lokket og steker i 15minutter.

Nå er brødet ferdig. Ta brødet ut av ovnen og la det avkjøle på rist.

Tips: For at brødet skal beholde den gode, sprø skorpen, setter du brødet rett på fjøla med innsiden ned slik det står på bildet under:


Nam nam! Deilig brød og deilig tilbehør!


Har du lyst å bake et finere brød, kan du bruke grunnoppskriften 500g mel, 4dl vann, 1,5ts salt og 1/4ts tørrgjær. Da blander du sammen ingrediensene og lager brødet på samme måte. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar