onsdag 21. desember 2011

Hellstrøms Juleribbe




Vi spiser ribbe på juleaften og i år som i fjor blir det ribbe ala Hellstrøm. Ribben stekes sammen med grønnsaker som gjør ribben ekstra saftig og smakfull. Grønnsakene blir senere base til en kjempegod saus. Verdt å prøve!

Jeg har lett i hele dag etter bilder av julemiddagen i fjor, men finner det ikke. Ikke kan jeg lage ribben før juleaften, men jeg synes jeg måtte gi dere oppskriften allikevel.


GOD JUL!

Til 6-8 personer + litt til kald julelunsjen en annen dag trenger du:
- 4 kilo ribbe i ett stykke med svor og ben
- 50 gram grovkvernet svartpepper
- 50 gram fingersalt
- 1-2 løk
- 1-2 gulrøtter
-1 stor hvitløk
- 2-3 kvister timian
- 2-3 ss Soyasaus
2-3 ss Worcestershire sauce
litt mel

Slik gjør du:
Lag fine små ruter på svoren med en skarp kniv, type tapetkniv eller barberblad. Gni inn salt og grovmalt svartpepper et eller to døgn i forkant. La ribben stå i kjøleskap til den skal stekes.
Legg ribben i ovnen med svorsiden ned. Hell 1 liter kaldt vann i pannen og tilsett grovhakket løk, 2-3 uskrelte fedd fra en stor hvitløk, grovhakket gulrot og timian, stek slik i ca en time på 180 grader.
(Men følg nøye med på denne prosessen.)
Etter en time, snur du ribbestykket, slik at det ligger med svoren opp.
Hell på litt mer vann, øs sjyen over svoren og stek ytterligere en time.

NB!Siste halvtimen øker man temperaturen til 230 grader og skrur på grillen. Øs sjy over ribben hvert femte minutt. Etterfyll med vann hvis det begynner å bli tørt i pannen.
Denne siste fasen er til for at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, følg nøye med på temperaturen slik at den ikke svir seg.
Når ribben er ferdig, lar du den hvile i 20-30 minutter. Sil sjyen med en stor sil og ha den i en kjele. Du kan gjerne ha grønnsakene oppi sila og kna ut den gode safta. Grønnsakene kaster du når du har fått ut safta. 
Jevn krafta med litt mel og ha i et par skjer Soyasaus og Worcestershire sauce. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Jeg serverer ribba sammen med medisterkaker, rødkål, sjysaus, mandelpoteter og litt grønnsaker.


8 kommentarer:

  1. skal det være en tallerken under ribba???

    SvarSlett
  2. tallerken, eller krøll litt alufolie som hellstrøm gjør på tv

    SvarSlett
  3. Nam det høres godt ut:)

    SvarSlett
  4. Blir ikke ribba kald av å hvile i en halv time?

    SvarSlett
  5. Glenn Remi Helgerud12. november 2012 kl. 03:59

    Neida Ribba blir ikke kald av og hvile 20-30 min.Den holder godt på varmen :-D

    SvarSlett
  6. Gjelder denne oppskriften også for tynnribbe?

    SvarSlett
  7. Bedre å rute opp svoren ETTER at den har ligget opp/ned, altså etter 1 time. Mye lettere

    SvarSlett
  8. Åååå det ble god saus 🤪

    SvarSlett