torsdag 12. april 2012

Eltefritt Olivenbrød


Hjemmebakt brød, men med gode ferske oliven pluss masse god olivenolje. Det er kanskje ikke helt heldig med så mye olje i et brød, men olivenolje sies å være selve ungdomskilden, så da er det vel greit. Uansett, brødet smaker fantastisk og vi praktisk talt kranglet om den siste skalken.
Brødet har knasende god skorpe og er saftig og godt inni. 



Du trenger:
- 500g hvetemel
-1/4 ts tørrgjær
- 1 1/2 ts salt
- 4 dl vann
- 1/2 dl god olivenolje
- ca 10 svarte oliven i biter. Jeg kjøper kalamata oliven på glass, de smaker godt og koster ikke sjorta.
Oppskriften er til 1 stort brød.

Slik gjør du:
Bland sammen ingrediensene i en stor bolle. Dekk til med plast og sett til heving på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
Ha godt med mel på et bakepapir og ha den ferdig hevede deigen oppå bakepapiret og melet.  Brett deigen en gang fra hver side (4ganger) og legg bakebollen oppå deigen. La deigen heve i 1,5 time. Etter 1,5 time, setter du ovnen på 250g. Samtidig setter du inn en jerngryte, Römertorpf, en annen ildfast form eller gryte som tåler høy varme. Det viktigste er at gryten har lokk.
Etter 30minutter er ovnen og gryta varm. Ta ut gryta og ha deigen over i den varme gryta. Sett gryta med lokk på inni stekovnen og stek i 30 minutter på 250g.
Etter 30 minutter tar du av lokket og steker i 15 minutter til.
Ta brødet ut av gryta og la det hvile på en rist.

Slik gjør du i bildeform:

Ha den ferdig hevede deigen over på bakepapis dekket med mel.

Brett deigen fra venstre side

Så fra undersiden

så bretter du fra høyre siden

Når du har brettet fra alle 4 sidene, setter du bakebollen over og venter i 2 timer (husk å sett på ovnen etter 1,5time og sett inn gryte med lokk)

Deigen hever godt på 2 timer.

Da er gryta klar for ovnen. Ser litt grisete ut, men resultatet blir super-bra!

Slik ser brødet ut inni. 


Tips: Dersom du vil beholde den gode skorpen lengst mulig, setter du brødet med innsiden ned mot brødfjøla.

Server til gode supper, skinke, tapasbordet, gryteretten, bacalaoen eller frokostbordet. 

1 kommentar:

  1. Denne oppskriften må jeg prøve, jeg er spansk/norsk og alt med olivenolje interessrer meg, her vil jeg bruke Extra Virgen , førstepress olje, Middelhavsdiett, vår spisemåte og hva vi spiser begynner å bli godt kjent rundt i verden. Og selvsagt utnytter vi 0 km.særlig frukt og grønnsaker. Kommer tilbake nár jeg får bakt brødet. Jeg skriver en blogg om livet i Spania, stikk innom hvis du har tid:
    hildeslivispania.blogspot.com
    Tips, oliven i glass eller boks er i saltlake, ikke ferske. Jijijijiji

    SvarSlett