Sider

tirsdag 15. november 2011

Tradisjonell finnbiff


Finnbiff er festmat for meg, selv om jeg som en ekte finnmarking like gjerne spiser det til hverdags. Hemmeligheten til god finnbiff er enkel; la gryta puttre lenge nok slik at kjøttet blir mørt og "smelter" i munnen.


Til 2-3 posjoner trenger du:
4-500g reinskav
5-6 sjampinjong
2 sjarlottløk
1-2 dl fløte
1-2 dl vann
2 ss rømme eller creme fraiche
2-3 ss hvetemel
1/4 ts tørket timian (evt. en kvast)
salt (ca 1/2- 1 ts)
nykvernet pepper
1-2 ss soyasaus
Smør til steking

Krydre kjøttet med salt og pepper og stek det på høy varme i en stekepanne i 2-3 omganger. Reinskav trenger ikke tines, det kan du steke selv om det er frosent. Bare husk å ha lite kjøtt i pannen om gangen, ellers blir det kokt og ikke stekt. Fryst kjøtt avgir mye fuktighet.

Etter en omgang steking, har du i 1/2 dl vann og lar det koke opp. På den måten får du med den gode krafta som blir igjen i stekepanna. Ha kjøtt og vann/kraft over i en kjele. Strø over litt mel etter hver omgang. Stek alt kjøtt og avslutt med litt vann i pannen som koker opp.

Når alt kjøttet er stekt, steker du sopp og sjarlottløk på middels varme et par minutter. Ha det over i gryta sammen med fløte, rømme og soyasaus og kok opp.

La gryta småkoke på lav varme i 30min-1 time. Jo lenger den får puttre, jo mørere blir kjøttet, men det er viktig at gryta ikke koker, bare puttrer. Ha i timian mot slutten og smak til med salt og pepper.

Tips: Når finnbiffen står og puttrer, fordamper litt væske og sausen blir tykkere. Da kan du ha i litt melk eller vann. Har du en tynn saus, kan du blande like deler smeltet smør og hvetemel som du har rett i gryta. Kok opp. (prøv først med 1 ss mel og smør, sausen blir fort tykk).

Server gjerne med potetmos eller kokte poteter, rørte tyttebær og grønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar